fbpx

Locatie

landgoed velder

Landgoed Velder

Landgoed Velder in Liempde is gelegen ten westen van de snelweg A2 en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. Ideaal gesitueerd te midden van Eindhoven, Tilburg en ‘s-Hertogenbosch

 

plattegrond Velder

In het groene woud

Het Groene Woud biedt een unieke mix van natuur, cultuur en vermaak. Tien gemeenten, grootschalige aaneengesloten natuurgebieden en authentieke landschappen, gelegen tussen de steden ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg, vormen samen Het Groene Woud. Het Groene Woud is zo bijzonder dat het is uitgeroepen tot Nationaal Landschap. Hiermee is het een visitekaartje van Brabant en Nederland. In het midden van het Groene Woud ligt Landgoed Velder.

Het groene woud

historie velder

De bossen van Landgoed Velder worden al vanaf 1384 beschreven als het grootste bosgebied van de Meierij. De unieke vorm die het nu heeft: een landgoed met een sterrenbosstructuur, heeft het aangenomen in de 17de eeuw (Renaissance). De familie van Boeckel van Rumpt werd rond 1850 de gelukkige eigenaar van het circa 180 hectare grote Landgoed Velder. Men herstelde het landgoed wat ontdaan was van haar bossen en bracht het ‘sterren’ patroon weer in zijn glorie terug. Hun visie was een zo divers mogelijk bos, voor houtproductie, jacht en recreatie, dus wat we nu een multifunctioneel bos noemen.
In het jaar 1878 werd de eerste steen gelegd voor het in Eclectische stijl vormgegeven landhuis, Groot Velder. Daarvoor, nog voor de bouw van Huize Groot Velder, is de tuin in Engelse landschapsstijl aangelegd, naar een ontwerp van de in zijn tijd beroemde tuinarchitect Maréchal. Velder is nu nog in particuliere handen bij de jagende familie van Boeckel van Rumpt, wat uniek is in deze tijd van Landschapsorganisaties. Men is dan ook trots op de goede staat waarin het Landgoed Velder nu verkeert.