fbpx

Outdoor/bbq Cooking contest 2019

Wat je schiet eet je op’

De Jacht & BuitenlevenFair organiseert op zondag 22 september tijdens haar manifestatie op het landgoed Velder te Liempde een outdoor cooking/BBQ contest onder het motto ‘Wat je schiet eet je op’. De partners in de organisatie zijn de zelfslachtende slager/wildverwerker Herman ter Weele uit Oene, OFYR outdoor cooking en het Praktijk Centrum voor Jacht & Fauna uit Apeldoorn.

BBQ contest

Nederlanders vinden het volstrekt normaal dat geschoten wild het voedsel circuit in gaat. Sterker nog, het is een eis. Want goed voedsel gooi je niet weg. Wat je schiet eet je dus op! Wild is het hele jaar vers te krijgen, dit ter voorkoming van schade aan landbouw bijvoorbeeld en voor een goed populatiebeheer. En dan zijn er nog de dieren die op de jachtlijst voorkomen. Al het wild gaat direct van de jagers het voedselcircuit in. Heerlijk.

De Outdoor/BBQ contest ziet er zo uit: jagers, eetliefhebbers en BBQ specialisten, in teamverband of individueel schijven zich in voor deze bijzondere contest. Doe dat voor 10 september.

Na inschrijving en de bevestiging van deelname krijg je het wildkookboek ‘Sus Scrofa in de pot’ van Donald Buijtendorp en Ed van de Schootbrugge (Donald is ook adviseur/trainer van het Praktijk centrum voor Jacht & Fauna) toegestuurd. Je snapt dat het kookboek al aangeeft waar de contest om draait. Wild zwijn dus. Pas een aantal dagen voor de contest op zondag 22 september hoor je welk gerecht uit het boek je voor de jury (4 couverts) moet koken, grillen, bbq-en.

Het hoofdingrediënt wild zwijn word je zondagochtend op de manifestatie uitgereikt door Herman ter Weele. Een punt van beoordeling is het uitsnijden van het technische deel wildzwijn. Op zaterdag demonstreert Herman ter Weele het betere uitsnijwerk. Kom kijken op zaterdag en doe er je voordeel mee. Ook het praktijk centrum Jacht & Fauna geeft informatie over wildverwerking. Ingrediënten voor bijgerechten en opmaak neem je zelf mee. Je bent vrij iets aardigs toe te voegen aan het verplichte gerecht. Mits het een toegevoegde waarde oplevert natuurlijk. Kookgerei, potten en pannen neem je uit eigen keuken mee.

Waar moet je op koken. Wij hebben de ‘Art of outdoor cooking’, de OFYR voor je klaar staan. Uiteraard met hout om te stoken.

Aan de slag. Durf de contest aan een schrijf je in. Je hoort 2 dagen na de deadline van inschrijving , 10 september, per mail of je een van de deelnemers bent. Ga naar het aanmeldformulier. Daarna wordt je per mail van alle stappen op de hoogte gebracht.

De deelnemer(s) die het beste scoort, dus de contest heeft gewonnen krijgt een spiksplinternieuwe OFYR Tabl’o tafelgrill ter waarde van 369,-. Er zijn nog meer prijzen. Bijvoorbeeld een cursus grofwildverwerking van het praktijk centrum Jacht & Fauna.

Wil je persoonlijk contact bel dan Donald Buijtendorp van praktijk centrum Jacht & Fauna, 06-53 391575 of stuur een mail naar groenengrijs123@gmail.com.

Beoordeling:
De beoordeling van het gerecht ligt in de handen van een professionele jury bestaande uit een Chef de Cuisine, een culinair journalist, de kookboekmaker en een bekende jager/ culinair specialist.
22-01-2021