fbpx

Alles over Zweetwerk op Jacht & Buitenleven!

Zweetwerk is vaak het eindstation van de jacht of het eindpunt na een aanrijding. Zweetwerk gebeurt in stilte en is daardoor voor menigeen nog een onbekend, niet duidelijk gebied. Wanneer de zweetwerker zijn werk doet heeft de hond de “leiding” en volgt de rest van de groep. Zweetwerk is er voor het dier met als doel: het dier wanneer dit nog in leven is, vinden om het lijden tot een minimum te beperken.

Tijdens jacht & Buitenleven zijn wij, Erick Jan Kaljee (trainer, coach en oprichter van de Zweethond), Hans Noach (trainer coach) en John Cornelissen (Facilitair medewerker) aanwezig om de bezoekers alles over het zweetwerk te vertellen. Gezamenlijk hebben we meer dan 60 jaar ervaring met de jacht en het zweetwerk.

Zo’n 20 jaar geleden ben ik, Erick Jan, in een maagdelijk Nederland gestart met het zweetwerk. Op dat moment was Paul Schneider de man in Nederland die de zweetlijst heeft opgezet en bijhield. In die tijd waren het goed bedoelende en vaak serieus te werk gaande amateurs die eigenlijk maar één bron hadden te weten Dhr. Borngraber uit Duitsland. Nog immer een grootmeester in het werk. Echter er is inmiddels veel gebeurd. Steeds meer organisaties zijn gaan inzien dat zweetwerk niets iets is voor even erbij maar een constructieve en constante training van de combinatie vraagt. De combinatie: Vrouw/Man met zijn haar of zijn hond. Een goede zweetcombinatie groeit dankzij jarenlange training. Het is niet iets wat even in een tiental lessen/trainingen geleed kan worden. Zweetwerk is meer als enkel een gewond dier terug vinden. Zweetwerk betekent ook kennis van het veld, kennis van het soort dier wat nagezocht dient te worden, kennis van de gevaren die er bij kunnen komen kijken of zoals de Duitsers ook wel plegen te zeggen: “Nachsuch ist keine Nachtsuch”. Eén letter verschil maar wel een verschil van mogelijk leven en dood. Vele rassen worden tegenwoordig ingezet en ja iedere hond kan zijn neus volgen. Enkele honden, vaak uit rassen die reeds decennia geselecteerd zijn op specifieke eigenschappen, halen uiteindelijk na heel veel oefenen de eindstreep en maken dan het verschil met hun begeleider. Dit betekent dat je ook niet even een hond door een derde kan laten opleiden om een goede zweetcombi te vormen. Hond en geleider zijn na vele oefeningen één geworden. Net zoals je dit ziet bij de IPO honden die uiteindelijk samen met de hun geleider het verschil maken bij de politie dan wel defensie.

‘De Zweethond’ werkt vanuit een ideologische overtuiging. Waarom? Omdat het ooit zelf wilden leren bij hen die toen verkondigde het te weten en riepen: “bij mij mag je in het veld oefenen en van mij kun je het leren” totdat ik vroeg wanneer en de deur gesloten bleef.  Het was mijn vrouw dit mij er toen op wees “maak zelf niet dezelfde fout want dan ben je net zo als hen die jou toen hebben laten zitten ondanks de beloftes”. ‘De Zweethond’ heeft zich dan ook geheel autonoom ontwikkeld tot de club die het nu is. Velen zweetwerkers hebben reeds bij ons een training gevolgd. Iedereen traint zelf, wij houden enkel de spiegel voor en door kennis te delen hopen wij de trainees die bagage te geven zodat zij zelf naar een hoger niveau kunnen groeien. Hans Noach en ik doen dit door middel van het organiseren van lezingen, seminars en het uitzetten van op het niveau van de combinatie afgestemde oefensporen. Hans heeft meer ruim 40 aktes op zijn naam en is geleider van een Dachsbrack. Hij is een praktijkman die graag ook zijn veldkennis deelt met anderen. Ikzelf heb ruim 20 jaar ervaring met vele honden zoals teckels, Fauve, Bayerische Schweisshund, Hanoveraan, Dachsbracke, Kopov en vele andere rassen.

Dit jaar zullen wij weer aanwezig zijn op de Jacht & Buitenlevenbeurs waar wij de bezoekers graag voorlichten over het zweetwerk en zo mogelijk er dieper op in gaan. Daarnaast verzorgen wij demo’s en zijn we bezig met een spectaculair concept voor de beurs wat we nog even geheim houden. Wij hopen op uw komst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *